dimarts, 13 d’abril del 2010

Querella contra la Justícia Espanyola a Argentina.

Als seus 90 anys, Darío Rivas encapçala la querella en què els familiars de víctimes del franquisme tenen posades ara totes les seves esperances: la que dimecres es dipositarà a la Cambra Federal argentina per genocidi i crims contra la humanitat durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista.

"A Espanya el Tribunal Suprem està del costat dels assassins, i jo això no ho puc consentir perquè va ser Falange la que va assassinar al meu pare, Severino", va dir. Severino Rivas, alcalde republicà de Castro de Rei (Lugo) va ser executat i llançat a una cuneta. Darios va saber ja a Buenos Aires, on el seu pare li havia enviat per estudiar, que s'havia quedat orfe.

També Inés García, filla d'un altre exiliat espanyol, i familiar de dos afusellats i un desaparegut, encapçala aquesta querella contra el franquisme, que signen l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i totes les grans organitzacions argentines de defensa dels drets humans ( Abuelas de Plaza de Mayo, Lliga Argentina pels Drets de l'Home, Moviment Ecumènic pels Drets Humans, Associació de Detinguts i Desapareguts ...) a més del Nobel de la Pau argentí Adolfo Pérez Esquivel.

El jutge del Suprem José Antonio Martín Pallín creu que la querella té possibilitats de ser admesa aplicant el principi de justícia universal "perquè es tracta d'un genocidi clar". Inés García explica que li agradaria que els responsables encara vius siguin cridats a declarar en un judici "perquè els culpables quedin retratats com a culpables, i les víctimes com a víctimes"