dimarts, 19 de juliol del 2011

L'entramat de la impunitat a Espanya continua en peus.

La Ley de Amnistía no se

reformará para juzgar

los crímenes franquismo

PSOE, PP y CiU rechazan en el Congreso una iniciativa que pretendía

modificar la norma de 1977 y posibilitar la investigación de los

delitos de la dictadura

La iniciativa que planteó el BNG de modificar la Ley de Amnistía de 1977 para poder, de esta manera, investigar y juzgar los crímenes del franquismo, no ha salido adelante por oposición del PSOE, PP y CiU en el Congreso.

El diputado del Bloque Francisco Jorquera ha defendido la propuesta aclarando que no se trata de abrir heridas "sino de cerrarlas", algo que, a su juicio, "no se puede hacer desde el olvido y la impunidad" sino reparando la memoria de las víctimas y "corrigiendo esos hechos vergonzosos".

La modificación pretendía excluir de la Ley de Amnistía los crímenes de lesa humanidad y evitar que prescriba su aplicación, porque según Jorquera no es lógico que tras 75 años del alzamiento militar y 36 de la muerte de Franco no haya sido posible revisar "las atrocidades" de la dictadura.

http://www.publico.es/especiales/memoriapublica/387788/la-ley-de-amnistia-no-se-reformara-para-juzgar-los-crimenes-franquismo

Han passat 35 anys des de la mort del dictador, i els acords presos amb els hereus de la dictadura per permetre l'adveniment del sistema constitucional actual que segellaven tota possibilitat d'aplicar la justícia sobre els crims de la dictadura, continuen essent intocables. Un sistema judicial que emana de la dictadura barra tot el pas a una administració equitativa de la justícia a l'estat Espanyol, això continua generant el principi de desigualtat davant al llei. Espanya és un estat amb ciutadans de primera i ciutadans de segona. Tothom que estigui relacionat amb el poder autoritari del passat és intocable, caldria començar a pensar si aquesta premissa que sacralitza una excepció, és també una font d'on emanen d'altres desigualtat socials o davant la llei que prenen formes més suaus i "democràtiques". Caldria veure si aquestes converteixen el sistema actual en una excusa contra la democràcia i la justícia.