diumenge, 8 de setembre del 2013

D'esquenes a la memòria...

Durant la guerra civil hi va haver una colònia infantil en una masia d'Ullastrell (Vallès Occidental) que va allotjar un centenar de nens. L'existència d'aquell centre va ser enterrada en l'oblit col·lectiu al final de la guerra.

Desmemòria històrica al Vallès

ROSA MASSAGUÉ / Terrassa
Neus Salarich és una funcionària de l'Ajuntament d'Ullastrell. El 2006, buscant a l'arxiu municipal una informació que li havien demanat, va descobrir unes caixes de correspondència de la guerra civil. Regirant aquells documents, li va cridar poderosament l'atenció una carta escrita més de 70 anys enrere dirigida a l'alcalde en què hi havia un segell que mai havia vist. El timbre deia: "Ministeri d'Instrucció Pública i Sanitat. Colònia escolar 'Can Palet'. Ullastrell. Tarrasa".
zoomMembres de la família Arcarazo, abans de la guerra. A la dreta, Luis, i davant, Elena.
Membres de la família Arcarazo, abans de la guerra. A la dreta, Luis, i davant, Elena.
A la funcionària va tenir una intuïció. Can Palet dels Masovers, que és com es coneix la finca, és una masia situada abans d'arribar a Ullastrell des de Terrassa, a només 15 minuts a peu del poble. Nascuda i criada allà i amb molts anys de treball a l'Ajuntament, mai havia sentit parlar de l'existència d'aquesta colònia durant la guerra civil. Fins fa pocs anys, Ullastrell era una petit poble d'aproximadament 700 habitants (ara supera els 2.000), on tothom es coneixia i tot se sabia. ¿O potser no?
>> Llegiu la informació completa sobre la colònia d'Ullastrell a-Periódico.

Casual o interessadament oblidat com tantes altres coses per assentar majories manipulables.?.